Het sprookje van een voetbaldwerg

0 Posted by - april 7, 2015 - Voetbal

Het Europese Kampioenschap maakt in 2016 zijn opwachting. Place to be? Frankrijk! Twijfels rijzen op. Zal de equipe van Guus Hiddink op de eindronde aanwezig zijn. Een derde plaats in de poule is niet de beste uitgangspositie. De kritiek vanuit de media zwelt aan. Toch gaat het hier niet over. Er zijn namelijk landen die tijdens deze kwalificatie campagne nog slechter presteren. Het onderwerp betreft een land dat bij de start van deze kwalificatiereeks zijn debuut heeft gemaakt. Ditmaal is het onderwerp Gibraltar.

Een Brits overzees gebied, een fenomeen dat uit de koloniale periode van de Britten stamt, vormt het lot van Gibraltar. Het kleine ‘land’, gelegen nabij het Iberische schiereiland, debuteert dit seizoen als zelfstandig FIFA-lidstaat. Hiermee komt het qua niveau in een illuster rijtje van voetbal dreumesen. Andorra, Liechtenstein en Luxemburg. Van deze landen mag natuurlijk nog veel meer verwacht worden. Daarom vormen deze dwergen zeer waarschijnlijk het voorbeeld voor Gibraltar. Als ze dat niveau ooit kunnen evenaren is men allang tevreden.

De lage verwachtingen zijn na vijf wedstrijden bevestigd. Gibraltar ligt prima op koers om kansloos onderaan te eindigen. Het debuut werd opgeluisterd met een keurig 7-0 verlies tegen Polen. Daarna toonde de ploeg tekenen van continuïteit. Ierland bleek middels een 7-0 zege enkele flinke maten te groot. Een kwaliteit dat Nederland kan worden toebedeeld. Dat de wedstrijden geen formaliteit zijn, dat blijkt uit de wedstrijden daarna.

Het land met 30.000 inwoners verbetert zich en dat komt in de volgende twee wedstrijden tot uiting. Georgië kwam niet verder dan een matige 3-0 overwinning. Het knapste resultaat van deze kwalificatiereeks wordt tegen de Duitsers geboekt. De Duitsers zijn dan wel niet in blakende vorm, maar 4-0 is wel heel magertjes tegen een stel koekenbakkers en metselaars. Hoopvol kijken de Gibraltenaren uit naar het vervolg van de kwalificatiereeks.

Het is simpel om aan te nemen dat de meeste spelers van Gibraltar nog nooit een groot stadion van dichtbij hebben gezien. Uit bij de Duitsers zou de eerste keer zijn geweest. Wanneer ze afgelopen weekend de catacomben van het Hampden Park betraden, neem ik aan dat er geen sprake was van spanning. Het besef is nu eenmaal aanwezig. We kunnen er niet zoveel van. Die Schotten zijn toch beter.

Realiteitszin, dat is waarover beschikt wordt. Al snel kwamen ze ook op een achterstand. Niet verrassend, dat is namelijk het spelbeeld dat zich altijd voordoet. Wanneer Gibraltar op een voorsprong komt, kan je er maar beter op ingezet hebben bij de wedkantoren. Je kan je dan een miljonair wanen. Echter, de kans dat je de loterij wint acht ik nog groter.

Dan, zondagavond tijdens Studio Voetbal, moest ik terugdenken aan de Confederations Cup van 2013. Daar deed een andere voetbaldwerg aan mee: Tahiti. Waar ze driemaal dik verloren was er toch genoeg reden tot juichen. Tegen Nigeria maakte ze een goal! Dit werd gevierd alsof ze de Champions League hadden gewonnen.

Deze vreugde zag ik ook op de gezichten van Gibraltar verschijnen. Tegen alle verwachtingen in kwamen ze op gelijke hoogte tegen het vele malen sterkere Schotland. Dit kon niet waar zijn. Vol verbazing keek ik naar de televisie. Hier is geschiedenis geschreven. Het eerste doelpunt van Gibraltar in een officiële wedstrijd. Dat ze met 6-1 verloren doet er niet meer toe. Nu doen ze hetzelfde als de Nederlanders, ze maken een gelijkmaker. Zijn ze dan ondertussen al net zo goed?

No comments

Leave a reply