Feyenoord en Europees voetbal: een ongelukkige combinatie

0 Posted by - mei 7, 2015 - Voetbal

Sinds lange tijd slaagde Feyenoord er weer in om te overwinteren in Europa. Een knappe prestatie, wat bevestigd wordt door menig voetbalanalyticus. Vooral de wedstrijd in de Kuip tegen het Spaanse Sevilla was indrukwekkend. In dit soort wedstrijden lijkt zelfs Colin Kazim-Richards van meerwaarde te zijn. Iets dat de magie typeert van een Europees avondje in de Kuip.

Hoop komt weer boven bij mij als supporter van Feyenoord. Het wonder dat zich in 2002 geschiedde staat me nog op het netvlies. Vooral de sublieme vrije trap die Van Hooijdonk tegen SC Freiburg binnenschoot. De woorden van Evert ten Napel vergeet ik nooit meer. “Ik zou niet weten hoe van Hooijdonk de bal vanaf deze plek langs die grote, lange doelman Golz moet krijgen… Zo dus! Goeie genade!” De bal viel uiteindelijk vanuit een onmogelijke positie, via de paal, in het doel.

Dit soort wonderen. Dat is waar ik als voetballiefhebber naar verlang. Het Nederlandse voetbal is al een lange tijd ver weggezakt. Maar toch, het vertrouwen is aanwezig. De ervaring zit in de ploeg. Men weet wat er nodig is om te winnen. Feyenoord kan weer ver komen. En dan. AS Roma rolt uit de koker. Al mijn vertrouwen in een goede afloop is weggevaagd.

Vorige week donderdag bleek dat Feyenoord een grootse prestatie neerzet in Rome. Dankzij die gekke Colin Kazim-Richards sleepte Feyenoord een gelijkspel uit het vuur: 1-1. Een goede uitgangspositie voor de return van aanstaande donderdag. Maar, juist dat is niet waar het nieuws over ging. Dat werd overspoeld met berichtgeving over de randdebielen die in Rome huishielden.

Ik vroeg me direct af. Hebben deze vandalen geen geschiedenisles gehad? Een eeuwenoude fontein, die nota bene net is gerenoveerd, werd vernield. Bezaaid met lege bierflesjes en fikse blikschade middels een ontplofte vuurwerkbom was het resultaat. Een idiote daad die uiteindelijk hard werd afgestraft door de Romeinse ME.

Dat deze gezagsdragers van aanpakken weten moge duidelijk zijn. Een handvol Feyenoord supporters hadden dat een dag van tevoren al meegemaakt. Ook toen waren er al ongeregeldheden. Waarschijnlijk waren de agenten niet eens onder de indruk. Ze zijn de beruchte stadsderby tussen AS Roma en Lazio Roma gewend. Daar vallen immers doden bij, dan zal dit wel een peulenschil zijn.

Dat bleek ook. De supporters dropen af. De meeste met fikse verwondingen. De een had een hersenschudding en de ander moest een hoofdwond laten hechten. Weer andere fans hadden er genoeg van en vertrokken naar hun hotelkamer. De boodschap is overgekomen. Je blijft met je poten van onze schatten af.

De reacties van de fans volgden al snel. Vooral die ene sul op tv. “Ja, er waren geen prullenbakken dus gooiden we ons afval maar op de grond.” Een reactie die niet getuigd van een zeer hoog IQ. Ook al is dit bij ons met koningsdag gemeengoed, zo’n reactie komt gek over.

Wat mij het meest heeft verbaasd tijdens deze gebeurtenissen is de achteloosheid waarmee de acties van de politie worden verworpen door Feyenoord supporters. “Het waren namelijk maar een handjevol fans die zich hebben misdragen”, klinkt het. Men steekt met zo’n reactie de kop in het zand en is te angstig om de hand in eigen boezem te steken.

Na de gebeurtenissen in Nancy, waar voorafgaand aan een Europees duel de stad kort en klein werd geslagen, van een aantal jaren geleden gecombineerd met de twijfelachtige reputatie, is het mogelijk om acties zoals die in Rome te voorspellen. Zet namelijk een groep van dik 2000 man op een plein samen en het loopt gegarandeerd uit de klauwen. Het is dus zeer naïef om af te geven op de politie. Op het moment dat je daar tussen gaat staan weet je dat het zeer waarschijnlijk uit de hand loopt. Een logische conclusie die je hieraan zou moeten verbinden is het feit dat je het risico loopt een aantal klappen te ontvangen.

Ook werd het optreden van de Italiaanse politie bekritiseerd. Deze zouden te hard hebben ingegrepen en onschuldige fans hebben gearresteerd. Is dat niet heel logisch? Stel je voor dat Italiaanse supporters de Coolsingel bekladden. Dan vinden dezelfde mensen alles geoorloofd om die Italiaanse barbaren aan te pakken. Opsluiten en fikse boetes luidt dan het devies. Kruip dus uit die slachtofferrol en neem je verantwoordelijkheid! Je stond er zelf bij en had de consequenties moeten overzien.

No comments

Leave a reply