De nachtmerrie van iedere doelman

0 Posted by - mei 7, 2015 - Voetbal

Vaak grapt men tegen een keeper: ‘Heb je al een visvergunning aangevraagd?’ Het is een voorbeeld van de velen speldenprikken die hij te verduren krijgt. Medespelers beleven immers plezier aan het treiteren van hun sluitpost. Voetbalhumor heet dat. Ja, het leven van een keeper is eenzaam.

Inherent aan het vak van keepen zijn fouten. Berucht noem ik de ballen, die door de vingers glippen van een goedwillende doelman. Om nog maar te zwijgen over een keeper die net wat te langzaam richting een hoek duikt. In beide gevallen resulteert het in een doelpunt. Zo heeft de spits uit mijn eigen voetbalteam het lelijkste doelpunt aller tijden gemaakt.

Fouten maken kan. Waarbij je dan op de profvelden vaak opbeurende praatjes hoort. Maar natuurlijk wordt de huid wel vol gescholden, wanneer een keeper in de fout gaat. De belangen zijn immers groot. De druk om te winnen leidt tot uitbarstingen.

Afgelopen zondag was Mickey van der Hart het mikpunt van spot. Hij ging in de fout en wel zes minuten voor tijd. Op het niet al te beste veld van eredivisieclub Go Ahead Eagles, gaf medespeler Verhoek een terugspeelbal. De bal hobbelt rustig terug. Wanneer Van der Hart een poging onderneemt om de bal weg te roeien gebeurd het. De nachtmerrie van elke doelverdediger. Het polletje. Hij mist de bal. Doelpunt.

Hiermee leverde de huurling van Ajax een vrijwel zeker punt in, de wedstrijd ging immers met 1-2 verloren. Achter hem is te zien dat een deel van het publiek losbarst in een scheldkanonnade. Een ander deel staart met een blik vol ongeloof voor zich uit. Spelers vallen op de grond. Na afloop krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Spelers van Ajax tonen hun medeleven aan de ongelukkige doelman. Een mooi gebaar, maar het maakt het voorval enkel pijnlijker. Niets is zo erg als medelijden.

Het vormt natuurlijk het moment van het weekend. Studio Sport, Studio voetbal, Voetbal International. Iedereen besteed er aandacht aan. Vrijwel iedere column gaat over het moment van falen. En het onderwerp bij de maandagochtendgesprekken is natuurlijk die clown van Go Ahead.

Jonge voetballertjes zullen het bij een fout van hun keeper hebben over een ‘Van der Hartje’. Iedere generatie heeft wel zo’n voorbeeld. Mijn herinnering gaat vooral uit naar die keeper uit Guadeloupe, Franck Grandel. Lange tijd stond een ‘Grandelletje’ synoniem voor gigantisch in de fout gaan.

Voetbalcoryfee Hans van Breukelen overkwam het al in de jaren ’90. Ook hij trapte dankzij een polletje over de bal heen. Helaas voor hem kreeg hij er een gratis trauma bij. Het is maar te hopen dat Van der Hart dit bespaard blijft. Toch zal hij de boeken ingaan als hij die het slachtoffer werd van een polletje. Die arme Mickey.

No comments

Leave a reply