De strubbelingen van een jong talent

0 Posted by - mei 7, 2015 - Voetbal

Hij is een product uit een gouden lichting. Een groep jonge voetballers die de ladder richting de top beklimmen. Sommigen vertrokken vroegtijdig naar de Europese top, anderen bleven Feyenoord trouw. Lange tijd dichtte Feyenoord hem een gouden toekomst toe. Nationale jeugdelftallen doorliep hij succesvol. Maar, op een gegeven moment ontstond een kink in de kabel. Tegenslag maakte zich meester over het jonge talent.

De Hagenaar met Marokkaanse roots kan goed voetballen, maar lange tijd voelt hij geen vertrouwen. Verschillende trainers richten hun pijlen op andere spelers. Na zijn debuut beperkte zijn optredens zich tot een enkele keer. Vaker acteerde hij in het tweede elftal. Het contrast kan niet groter tussen de achterafveldjes en de Kuip. Weinig aanwezige toeschouwers vormen een troosteloze ambiance.

Het was de bedoeling dat hij, middels een verhuurperiode aan Arminia Bielefeld, zijn carrière uit het slop kon trekken. Misschien voelde hij daar wel vertrouwen. Misschien kreeg hij daar wel speelminuten. Niets was minder waar. Uiteindelijk belandde hij zelfs in de Oberliga, vergelijkbaar met het niveau van de Nederlandse eerste klasse. En ook in Duitsland moest hij zijn wedstrijden in het tweede elftal afwerken.

Het gebrek aan vertrouwen. Dat was het probleem. Niemand zag het nog in hem zitten. De voetbalsupporter was hem allang vergeten. Kende de gemiddelde fan hem wel? Mensen hadden hem, zoals hij op zondag tegenover de camera’s verklaarde, ‘uitgeschreven’. Wie koesterde nog vertrouwen in Achahbar voor zijn belangrijke goal van vorige week tegen Dordrecht? Hij was die Marokkaanse spits die toch nooit speelde. Hij zou naadloos kunnen aansluiten in het rijtje mislukte toptalenten. Een plekje in de middenmoot, dat wel. Ver achter de onbetwiste lijstaanvoerder Brutil Hosé.

De Hagenaar is nooit echt een opvallende voetballer geweest binnen de selectie van Feyenoord. Hij is nimmer betrokken geweest bij een opstootje of iets van dien aard. Nog nooit heeft hij openlijk zijn ongenoegen doen blijken over het gebrek aan speeltijd. Hij wachtte al die tijd geduldig op een kans die zich vanzelf zou aandienen. Een voorbeeldige speler. Het enige dat mij opviel, is zijn ietwat dikker geworden gezicht ten opzichte van een aantal jaren geleden. Is het stress of ligt dit aan het feit dat hij nooit speelde?

De komst van Fred Rutten zorgde voor goed nieuws in huize Achahbar. Uitgerekend de oefenmeester die als een vader is voor zijn spelers, gaf de jongeling het juiste gevoel. Eindelijk voelde hij het vertrouwen van een trainer. Dit zou zijn seizoen worden. De momenten waarover hij heeft gedroomd, wanneer hij weer eens op de bank moest plaatsnemen. Die momenten komen dit seizoen op hem af. Maar niet direct.

Sporadisch kreeg hij onder Rutten hier en daar een invalbeurtje. Opnieuw zou het lastig zijn om zichzelf te presenteren aan Nederland. Vorige week sloeg hij eindelijk toe. Zijn moment was daar. Hij scoort een uitermate belangrijke treffer. Persoonlijk zorgde hij voor de geboekte overwinning van Feyenoord. Dit vond wel tegen de hekkensluiter plaats. Een mooi moment voor hem persoonlijk, maar het grote publiek reageert grotendeels schouderophalend.

Achahbar werd een week na zijn beslissende optreden beloont met een basisplek. Eindelijk is hij op het moment gekomen dat hij belangrijk wordt. Hij voelt het. Tegen PSV zou hij het bewijzen. De gegunde basisplek is verdient. De spits veroverde met twee wonderschone doelpunten de harten van de Feyenoord fans. Direct wordt zijn contract verlengd. De doorbraak van Achahbar is een feit.

No comments

Leave a reply