“Oh when the Saints go marching in”

0 Posted by - mei 21, 2015 - Voetbal

Net uit de bus gestapt slenter ik door de straten van de Londense wijk Tottenham. Het oogt nog vrij rustig voor een voetbalmiddag. In gedachte zit ik al bij de wedstrijd. Ik denk aan de magistrale balbehandeling van Sergio Aguëro en de vaardigheden die Christian Eriksen tentoon kan spreiden. Langzaam nader ik White Hart Lane, de thuisbasis van Tottenham Hotspur die vanmiddag aantreden tegen Manchester City.

Des te dichter ik bij het stadion kom, hoe meer kraampjes met merchandise spullen het straatbeeld vullen. De meest nutteloze hebbedingetjes zijn te koop. Van een nietszeggende mok tot aan een overbodige sleutelhanger. Vanaf een afstandje verbloemen de vele sjaals het beeld van prullaria. De standhouders krijgen het, mede hierom, voor elkaar dat je gaat kijken. Meestal koop je ook nog eens iets. Ik ook, opnieuw moet mijn steeds maar uitdijende verzameling aan sjaaltjes uitgebreid worden.

Een item dat mijn verzamelwoede weet te stillen rijker, verplaats ik mij door de straten van het knusse Tottenham richting een aangename pub. Opvallend is dat uit- en thuissupporters zich zonder problemen langs elkaar heen weten te manoeuvreren. Dit op een bordje dat aan de deur van een pub hangt na. “Only entrance for home fans” zegt het. Plots komt een barbecuegeur mijn kant op. Dit kan ik niet negeren en mijn besluit welke pub ik zal opzoeken staat vast. Daar moet ik een typisch Engelse pint drinken. Uiteraard zonder schuim.

Pub

In de pub zijn beelden te zien van typisch lager Engels voetbal. Slechts enkele tottenham fans hebben de moeite genomen zich hier op de wedstrijd voor te bereiden. Toch is de sfeer aangenaam. Her en der neem ik figuren waar die zo van de straat geplukt kunnen zijn. Een man met een dikke baard en een vette paardenstaart, natuurlijk met een blik bier in de hand. Ja, ook die verkochten ze in deze pub. Het genot van een biertje wordt af en toe verstoord door de geur van hamburgers die net iets te lang op een barbecue liggen. Het verlangen om er een te nemen dringt aan. Toch kies ik voor een eerder gekochte banaan.

Nog een uur en dan zal de wedstrijd aanvangen. Op mijn gemak begeef ik mij op de weg terug richting het mytische stadion. In gedachte haal ik de wedstrijd tussen ‘The Saints’en FC Twente voor me. Een aantal jaar geleden troffen beide ploegen elkaar in de groepsfase van de Champions League. De sfeer is me altijd bijgebleven. Sindsdien heb ik een zwak ontwikkeld voor de Londense volksclub.

Als een van de 36.000 aanwezige supporters betreed ik de poorten van het stadion. De oude trappen betredend verbaas ik mij over het feit dat vrijwel niemand gefouilleerd wordt. Enkel een tas wordt gecontroleerd op de inhoud. Hoog in het stadion is de stoel mij al aan het opwachten. De spelers komen op het veld voor de warming-up. Ik zit klaar om mij negentig minuten lang te verwonderen over een kraker in de Premier League.

Scheldkannonade

Vlak nadat de wedstrijd begonnen is worden mijn fantasieën werkelijkheid. De harde kern zet het lijflied in. “Oh when the saints, go marching in. Oh when the saints go marching in. I want to be in that number. Oh when the saints go marching in.” In eerste instantie rustig ingezet, later op de maat van een fanatiek klappend publiek dat steeds sneller de handen tegen elkaar aan slaat.

Lange tijd houdt het publiek zich opvallend netjes in toom. Er is geen ‘Fuck off’ te horen. Ondanks een in de eerste helft opgelopen achterstand houdt men hoop. Totdat de zwak spelende Eriksen vervangen wordt voor Soldado. Vrij snel volgen enkele scheldkannonades. “Soldado, you piece of shit,” of “Soldado, go suck some cock.” Het zijn die typische uitspraken waarbij je vrijwel direct spontaan in lachen uitbarst. Hetzelfde geld voor het overweldigende gejuich dat bij praktisch iedere lange bal opwelt.

De uiteindelijke uitslag maakt niet meer uit. Ik heb een fantastische middag gehad. Na afloop hoop ik niet op een al te drukke uitgang. Mijn vrees wordt alles behalve waarheid. Weliswaar in een zeer grote groep kan ik uiterst rustig terug naar de metro lopen. De bus? Die rijdt niet meer vanwege 36.000 supporters die op de weg lopen.

No comments

Leave a reply